Welkom op de webpagina van De Viltgaard. Dit is het bedrijfje van mij, Marian Jansen.
Na de docentenopleiding ben ik gaan lesgeven in beeldende vorming. Op dit moment geef ik les aan een ROC; oorspronkelijk beeldende vorming en de laatste jaren voornamelijk sociale en methodische vaardigheden. Tevens begeleid ik leerlingen in hun stage.

Sinds de jaren 70 hou ik me al bezig met textiel. Zo verwerkte ik de wol van onze schapen met spinnen, weven, plantaardig verven en vilten. Het vilten verliep wat moeizaam omdat de wol van onze Texelaars en Swifters zich daar toch niet erg goed voor bleek te lenen. De verkrijgbaarheid van wol van de Australische en Nieuwzeelandse Merinosschapen bracht daar verandering in.
Om mij het ambacht van het vilten steeds beter eigen te maken heb ik in de loop van de jaren diverse workshops gevolgd bij o.a.  Jorie Johnson, Alexander Pilin, Judit Pocs, Dagmar Binder, Inge Bauer, May Hvistendahl en Claudy Jongstra.

In 2004 heb ik mij laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel en ben ik onder de naam De Viltgaard gestart met het meer bedrijfsmatig opzetten van mijn viltactiviteiten. Zo geef ik nu workshops vilten, spinnen en plantaardig verven. Verder verkoop ik de voor het vilten benodigde materialen en door mij gevilte producten zoals sjaals, sieraden, hoeden en jasjes.

Het woord ‘gaard’ in de bedrijfsnaam legt een relatie met het feit dat we achter ons huis met werkplaats een tuin en boomgaard hebben. Hier groeien onder andere de planten en bloemen die ik gebruik voor het verven van de wol. Ook houden we daar de Wensleydaleschapen, die we sinds enkele jaren hebben en die mooie, krullende wol leveren.